Beboterd servies
In de brocantewereld hoor je vaak de term beboterd. Deze term wordt meestal gebruikt om serviesgoed te beschrijven, maar kan ook slaan op andere aardewerk- of porseleinen voorwerpen, zoals kruiken of potten. Maar wat houdt beboterd precies in? Dat leg ik je graag uit.
Bebotering komt voor bij servies met craquelé of haarlijnen. Craquelé zijn kleine scheurtjes in de glazuurlaag. Door deze beschadigingen kunnen vet- en vuilresten doordringen tot het aardewerk of porselein onder het glazuur. Dit proces kan plaatsvinden tijdens het gebruik van het servies, maar ook tijdens het afwassen. Zodra er craquelé of haarlijnen zijn, is het vrijwel onmogelijk om vuil en vet buiten te houden.
Misschien klinkt dit niet erg aantrekkelijk en vraag je je af waarom iemand dit zou willen bewaren of gebruiken. Toch vinden veel brocanteliefhebbers het juist mooi! Sommigen geven zelfs de voorkeur aan beboterd servies vanwege de oude, authentieke uitstraling die het eraan geeft.
De verkleuring die bij beboterd servies hoort, varieert van geel tot bruin. Dit wordt veroorzaakt door vetten, zoals boter of andere voedingsmiddelen. Het vet zit echter niet op het oppervlak, maar is door de scheurtjes in het glazuur in het materiaal zelf getrokken. Dit betekent dat het servies niet echt vies is en prima gebruikt kan worden.
Reacties