Beboterd servies

Beboterd servies

Beboterd servies
Beboterd servies Beboterd servies

Beboterd servies

Geplaatst op 26-5-2015 door Anouk Collet

In de brocantewereld hoor je vaak de term beboterd. Deze term wordt meestal gebruikt om serviesgoed te beschrijven, maar kan ook slaan op andere aardewerk- of porseleinen voorwerpen, zoals kruiken of potten. Maar wat houdt beboterd precies in? Dat leg ik je graag uit.

Bebotering komt voor bij servies met craquelé of haarlijnen. Craquelé zijn kleine scheurtjes in de glazuurlaag. Door deze beschadigingen kunnen vet- en vuilresten doordringen tot het aardewerk of porselein onder het glazuur. Dit proces kan plaatsvinden tijdens het gebruik van het servies, maar ook tijdens het afwassen. Zodra er craquelé of haarlijnen zijn, is het vrijwel onmogelijk om vuil en vet buiten te houden.

Misschien klinkt dit niet erg aantrekkelijk en vraag je je af waarom iemand dit zou willen bewaren of gebruiken. Toch vinden veel brocanteliefhebbers het juist mooi! Sommigen geven zelfs de voorkeur aan beboterd servies vanwege de oude, authentieke uitstraling die het eraan geeft.

De verkleuring die bij beboterd servies hoort, varieert van geel tot bruin. Dit wordt veroorzaakt door vetten, zoals boter of andere voedingsmiddelen. Het vet zit echter niet op het oppervlak, maar is door de scheurtjes in het glazuur in het materiaal zelf getrokken. Dit betekent dat het servies niet echt vies is en prima gebruikt kan worden.

Reacties

Blogcategorieën
  • Beboterd servies (0)

    In de wereld van brocante kom je vaak de term beboterd tegen. Dit verwijst meestal naar een stuk serviesgoed, maar kan ook betrekking hebben op andere voorwerpen van aardewerk of porselein, zoals potten of kruiken. Maar wat betekent beboterd eigenlijk? Dat leg ik je graag uit.

    Beboterd servies ontstaat alleen wanneer er sprake is van craquelé of haarlijnen. Craquelé, zijn fijne barstjes in het glazuur. Door deze beschadigingen in de glazuurlaag kunnen vuil en vetresten zich hechten aan het onderliggende porselein of aardewerk. Bebotering ontstaat tijdens het gebruik van het servies, maar ook tijdens het afwassen, doordat water vuil en vetresten makkelijker toegang geeft tot de onderlaag. Als craquelé of haarlijnen eenmaal aanwezig zijn, is dit proces eigenlijk onvermijdelijk.

    Misschien denk je nu: Dat is toch vies? Dat gebruik je toch niet meer? Voor brocanteliefhebbers is dat echter geen probleem. Sterker nog, sommige verzamelaars geven juist de voorkeur aan beboterd servies boven gaaf servies. Dit komt door de rustieke, doorleefde uitstraling die het oude voorwerp hierdoor krijgt.

    De bebotering heeft, zoals de naam al doet vermoeden, een geel- tot bruine kleur. Dit wordt veroorzaakt door vetten, zoals boter, maar ook andere vetresten. Het oude vet zit echter in het materiaal zelf, niet op de glazuurlaag. Het vuil is via de beschadigingen in het glazuur doorgedrongen. Daarom is beboterd servies per definitie niet onhygiënisch en kun je het zonder zorgen gebruiken.

Recente berichten
post image
Beboterd servies door Anouk Collet
post image
Michel Caugant door Anouk Collet